wtorek, 19 lipca 2011

ROOIBOS – herbata która Cię uszczęśliwi

ROOIBOS – herbata która Cię uszczęśliwi

Autorem artykułu jest DARIUSZ ARABSKI



"Najczęściej to rzeczy proste czynią nas szczęśliwymi” - tyle mówi ludowe porzekadło, a Rooibos jest tego najlepszym przykładem, bowiem herbata uzyskiwana z rozdrobnionych gałązek południowoafrykańskiego krzewu, nie przypadkowo stała się popularnym, codziennym napojem prostych ludzi.

Swą popularność zawdzięcza Rooibos licznym walorom. Począwszy od prostoty przyrządzania, możliwości wielorakich zastosowań, naturalnego słodko-owocowego smaku, atrakcyjnego aromatu, do potwierdzonych walorów zdrowotnych docenionych przez kolejne pokolenia konsumentów.
Herbatę Rooibos można pić przez cały dzień, od rana jako napój pobudzająco-orzeźwiający, w ciągu dnia gaszący pragnienie (na zimno, jako bezkofeinowa, niesłodzona alternatywa napojów typu cola) i wieczorem dla uspokojenia i lepszego snu.

rpa-obszary-podgorskieCzerwonokrzew (Aspalathus linearis) to roślina o wysokości do półtora metra, cienkich liściach przypominających sosnowe igły, rosnąca naturalnie w górach Cedar na północ od Kapsztadu w Republice Południowej Afryki. Czas zbiorów rozciąga się od lata do późnej jesieni, które w południowoafrykańskim obszarze odpowiadają okresowi od stycznia do marca. Jest to czas gdy wzrost krzewu zostaje zahamowany. Gałęzie obcina się około 30-40 cm nad ziemią i wiąże w pęczki. Następnie rozdrabnia maszynowo na kilkumilimetrowe igiełki. Nawilża czystą wodą, usypuje w 20 cm stosy i pozostawia na 8-24 godzin w celu fermentacji. W tym czasie zielony Rooibos zamienia się w czerwono-brązowy, rozwija się również jego owocowy aromat . Następnie gałązki są tak długo suszone na słońcu, aż wilgotność spada do około 10%. W kolejnym etapie zostają przesiane, pasteryzowane i pakowane do worków. W procesie przetwarzania jak i po zakończeniu produkcji, herbata poddawana jest badaniom mającym na celu kontrolę czystości, długości krajanki, smaku, aromatu, koloru, wilgotności. Wszystko w celu zapewnienia określonego poziomu jakości.

Jak przygotować napój ?

Rooibos nie wymaga żadnych ściśle określonych warunków, ceremoniałów jakie należałoby spełnić, by móc ją przyrządzić i rozkoszować się o dowolnej porze dnia. Ponieważ nie zawiera kofeiny, nie ma ograniczeń ilościowych spożycia, można ją również podawać małym dzieciom, kobietom w ciąży, kobietom karmiącym. Możliwe jest kilkakrotnie zaparzanie herbaty (do trzech razy), przy czym kolejne napary nie ustępują smakowo pierwszemu (skróceniu ulega czas naciągania do 60 sekund, spada zawartość witaminy C).

rooibos-ceremonia-piciaWystarczy doprowadzić wodę do momentu wrzenia, następnie zalać nią (około 95oC) jedną czubatą łyżeczkę herbaty Rooibos lub jedną saszetkę na każdą filiżankę/szklankę (ok. 250 ml). Pozostawić do naciągnięcia (5-8min). Dzbanek (najlepiej szklany) lub filiżankę/szklankę (w tych naczyniach widać doskonały kolor herbaty, o odcieniu czerwieni zachodzącego słońca) na czas zaparzania pozostawić przykryte. Herbatę odcedzić przez filtr najlepiej z drobno tkanego materiału naciągniętego na pierścień, by drobne igiełki czerwonokrzewu nie przechodziły do naparu. Tak przygotowaną herbatę można pić zarówno na gorąco jak i na zimno przez cały dzień.
Herbata Rooibos posiada doskonały, naturalny owocowo-słodki smak i aromat, bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów oraz wiele potwierdzonych naukowo działań leczniczych i prozdrowotnych.

Co zawiera herbata Rooibos ?
- witaminę C:
1
/ wspomagającą mechanizmy obronne organizmu,
2/ będącą uznanym antyutleniaczem - „wymiataczem” wolnych rodników, chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem cząsteczek tlenu, a tym samym środkiem przeciwdziałającym starzeniu i chorobom nowotworowym,
3/ poprawiającą przyswajanie wapnia i żelaza
- żelazo (trzy filiżanki herbaty pokrywają jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na żelazo, wskazane w stanach niedoboru – niedokrwistościach, oraz dla osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na żelazo np. kobiety w ciąży, karmiące, z obfitymi krwawieniami miesięcznymi, sportowcy, wegetarianie
- fluor zapobiegający próchnicy zębów
- miedź (ułatwia przyswajanie żelaza, wspomaga metabolizm białek i przemiany barwnikowe w skórze i włosach – sprzyjając zdrowej karnacji)
- wapń korzystny dla kości
- sód i potas – ważne w gospodarce wodnej organizmu, występujące w czerwonokrzewie w stosunku, który można uznać za optymalny jako zrównoważone, codzienne uzupełnienie pożywienia (zawartość potasu lekko przewyższa zawartość sodu)
- kwasy fenolowe (garbniki, dużo mniej niż w czarnej herbacie, w związku z tym nie blokują wchłaniania żelaza i wapnia, nie dają gorzkiego smaku) wspomagają odporność skóry i śluzówek: w przebiegu infekcji żołądkowo-jelitowych, biegunek, wywołują efekt ściągający na dziąsła i śluzówkę jamy ustnej, stosowane zewnętrznie w leczeniu wysypek pieluszkowych, fotodermatoz, pokrzywek, trądziku i niegojących się ran
- flawonoidy (np. kwercetynę):
1/ biosubstancje o działaniu rozkurczowym ( pomocne w łagodzeniu przebiegu kolek, problemów żołądkowo- jelitowych, dolegliwości menstruacyjnych),
2/ skuteczne inhibitory MAO (monoaminooksydazy, enzymu blokującego aktywność serotoniny-hormonu szczęścia) działające antydepresyjnie, poprawiające samopoczucie, ułatwiające zasypianie, redukujące napięciowy ból głowy,
3/ flawonoidy określa się również jako witaminę P (np. rutynę) poprawiające stan naczyń krwionośnych, ich przepuszczalność i elastyczność ,
4/ unieszkodliwiające agresywność wolnych rodników (aspalatyna, notofagina), a tym samym chroniące naczynia krwionośne przed uszkadzającym działaniem blaszek cholesterolowych, powstawaniem zwapnień sprzyjających chorobie wieńcowej, zawałowi serca, udarowi mózgu, nadciśnieniu,
5/ zapobiegające powstawaniu i rozwojowi zmian rakowych,
6/ wykazujące działanie antyalergiczne
- flawonony odpowiedzialne za typowy słodki smak herbaty Rooibos, zaspakajające naturalną potrzebę słodyczy, nie szkodzące zębom, nie podnoszące wartości kalorycznej napoju, dzięki czemu korzystnie wspomagające wszelkie diety
- olejki eteryczne, dające charakterystyczny owocowy aromat i działanie orzeźwiające, istotne raczej z kulinarnego punktu widzenia (napoje zimne, ciepłe, dodatki do zup, sosów, deserów, wypieków)

AFRYKO dzięki Ci za ten wspaniały dar natury !

zachod-slonca-w-rpa

---

Na temat właściwości zdrowotnych herbat możesz przeczytać na stronie: Sekrety herbaty, a także po zapisaniu się na subskrypcję darmowego raportu „Zasady zdrowego odżywiania”


Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz